NIA
Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών

Language

  • Field work Boeotia1
  • Bibliotheek1
  • Veldwerk Halos1
  • Gebouw1
  • Lezing1
  • Veldwerk Halos2
  • Tentoonstelling1

Νέα

Καλοκαιρινές διακοπές

 

Kales Diakopes 3

 

Το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών θα παραμείνει κλειστό από 3 έως και 27 Αυγούστου.
Σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι! 

Prof. dr. Evelien Gans (1951-2018)

  Gans op NIA 4     

 

Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο της Evelien Gans, επίτιμου καθηγητή Σύγχρονής Εβραϊκής Ιστορίας του Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και ερευνήτριας στο NIOD (Netherlands Insitute for War,- Holocaust and Genocide Studies).


Η Gans ήταν μια από τους κορυφαίους ιστορικούς της Ολλανδίας στον τομέα της Εβραϊκής Ιστορίας και συγγραφέας διάφορων δημοσιεύσεων όπως το "Gojse nijd & joods narcisme" (Goyish envy & Jewish narcissism, 1994) που πραγματεύεται τις σχέσεις μεταξύ Εβραίων και μη-Εβραίων στην Ολλανδία. Για τη διδακτορική διατριβή «De kleine verschillen die het leven uitmaken» (The small differences that make up life; 1999) που εστιάζεται στις αλλαγές της ταυτότητας των Εβραίων Σοσιαλδημοκρατών και Σοσιαλιστών-Σιωνιστών κέρδισε το ολλανδικό βραβείο Henriette Roland Holst.

Το 2016 υπήρξε εκ των επιμελητών της δημοσίευσης «The Holocaust, Israel and 'the Jew'. Histories of Antisemitism in Postwar Dutch Society (Amsterdam University Press)». (Πηγή, στα Ολλανδικά)
Το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς (2016) συμμετείχε στο πολύ επιτυχημένο Workshop στο οποίο Έλληνες και Ολλανδοί ακαδημαϊκοί συζητήσανε την ανασύσταση των Εβραικών κοινοτήτων μετά το Σοά στις δυο χώρες. Το workshop, που οργανώθηκε από το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών, πραγματοποιήθηκε υπό τον τίτλο «Jewish Life after the Return, Dutch and Greek Experiences after the Shoah».
Στο πλαίσιο αυτής της Ελληνoολλανδικής συνάντησης η Evelien Gans παρουσίασε μια άκρως ενδιαφέρουσα εργασία για ένα θέμα που ανέκαθεν ήταν στο επίκεντρο του ερευνητικού έργου της «The cowardly Jew they forgot to gas. The phenomenon of Dutch post-liberation antisemitism».

Η Eveline Gans απεβίωσε στις 19 Ιουλίου του 2018 σε ηλικία 67 ετών.
Το ΟΙΑ στέλνει θερμά συλλυπητήρια σε συγγενείς, φίλους και συναδέλφους και τους εύχεται καλή δύναμη.

(Νεκρολογία στα αγγλικά από το Διευθυντή του NIOD, dr. Frank van Vree' 

Report Data Modelling Workshop " Nodegoat "

 

 Data Modelling Workshop nodegoat NIA     

Data Modelling Workshop "nodegoat" in Athens
A short report 

It was with great pleasure that the Netherland Institute at Athens (NIA) hosted on Friday June 15 the Data Modelling Workshop "nodegoat" by LAB1100. The organization of the Workshop was an initiative of Elias Stouraitis (Ionian University). Nodegoat is a web-based data management, network analysis & visualization environment that can be used to create and manage any number of datasets by use of a graphic user interface. "Nodegoat" allows us to enrich data with relational, geographical and temporal attributes. Therefore, the modes of analysis are inherently diachronic and ready-to-use for interactive maps and extensive trailblazing.

Twenty participants from different fields (historians, archaeologists, anthropologists, practitioners from cultural centers and digital oriented companies, journalists and students) came together to this hands-on workshop and dealt with the following three distinct levels of any data modelling process:

1. Creating a conceptual data model (the types of information that can be identified in the research process and how they relate to one another)
2. Creating a logical data model (how to store different kinds of information and how to deal with vague / ambiguous / uncertain / contradictory / unique / irregular data)
3. Using a database application (how can the conceptualised data be implemented best)

 

Διαβάστε περισσότερα: Report Data Modelling Workshop " Nodegoat "

Διάλεξη B. Wallet: "Community of Survivors: Reconstructing Dutch Jewry, 1945-1955"

 


Illustratie Wallet


Την Τρίτη 5 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η τέταρτη διάλεξη στη σειρά διαλέξεων «Οι Εβραίοι στην Ελλάδα και την Ολλανδία: Καταστροφή, ανασυγκρότηση, αποκατάσταση», που οργανώνουν φέτος το ΟΙΑ και το Εργαστήριο Μελέτης Νεότερου Ελληνικού Εβραϊσμού. Ομιλητής σε αυτήν την εκδήλωση θα είναι ο ιστορικός Bart Wallet (Επίκουρος Καθηγητής Εβραϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο VU University, Άμστερνταμ και στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ) ο οποίος θα μιλήσει για το θέμα «Community of Survivors: Reconstructing Dutch Jewry, 1945-1955».
Συζητητής θα είναι ο ιστορικός Κωστής Κορνέτης (Πανεπιστήμιο Carlos III Μαδρίτης).


Η εκδήλωση, που θα είναι στα ΑΓΓΛΙΚΑ, θα αρχίσει στις 5.30 μμ. στη βιβλιοθήκη του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών και είναι ανοικτή στο κοινό με απαραίτητη την προεγγραφή στη γραμματεία του Ινστιτούτου με Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο τηλ. 210-9210760 (Δευτ.Παρ. 09.00-17.00, από Τρίτη 29 Μαΐου).
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

 

Έκθεση "Orange Water 4: Reflections of Origin"

 

Anargyros Paschalis landscape with rocks  -1


To Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών φιλοξενεί το διεθνές φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης Orange Water 4, παρουσιάζοντας στην αίθουσά του την εικαστική έκθεση 'Αντανακλάσεις Καταγωγής' από 12 Απριλίου έως 16 Ιουνίου.

Περισσότερες πληροφορίες


Παρακαλώ σημειώσετε ότι η έκθεση είναι επισκέψιμη μόνο κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων του ΟIA που είναι ανοιχτές για το κοινό.

(Φωτογραφία: "Landscape with Rocks", Ανάργυρος Πασχάλης)

Διάλεξη Φ. Κάραμποτ: "Το νέον κέντρον του Εβραϊσμού της Ελλάδας: Αθήνα, 1941-1947"


Carabot


Την Πέμπτη 22 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη διάλεξη στην καινούρια σειρά διαλέξεων «Οι Εβραίοι στην Ελλάδα και την Ολλανδία: Καταστροφή, ανασυγκρότηση, αποκατάσταση», που οργανώνουν φέτος το ΟΙΑ και το Εργαστήριο Μελέτης Νεότερου Ελληνικού Εβραϊσμού. Ομιλητής σε αυτήν την εκδήλωση θα είναι ο ιστορικός Φίλιππος Κάραμποτ, ο οποίος θα μιλήσει για το θέμα « "Το νέον κέντρον του Εβραϊσμού της Ελλάδας": Αθήνα, 1941-1947».
Συζητήτρια θα είναι η ιστορικός Οντέτ Βαρών-Βασάρ (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο).

Η διάλεξη θα αρχίσει στις 6.00 μμ. στη βιβλιοθήκη του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών και είναι ανοικτή στο κοινό με απαραίτητη την προεγγραφή στη γραμματεία του Ινστιτούτου με Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο τηλ. 210-9210760 (Δευτ.Παρ. 09.00-17.00).
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Εικόνα: © United States Holocaust Memorial Museum, α.τ. 33366: Στο προαύλιο του ορφανοτροφείου Εσθήρ στην Κηφισιά (περίπου 1947)

 

Κύκλος διαλέξεων: "Οι Εβραίοι στην Ελλάδα και την Ολλανδία: Καταστροφή, ανασυγκρότηση, αποκατάσταση"

 

 

 General 2     
©United States Holocaust Memorial Museum, courtesy of Charles and Gita Siegman.

Φέτος, το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών οργανώνει σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μελέτης Νεότερου Ελληνικού Εβραϊσμού  κύκλο διαλέξεων με θέμα «Οι Εβραίοι στην Ελλάδα και την Ολλανδία: Καταστροφή, ανασυγκρότηση, αποκατάσταση». Πρόκειται για έναν κύκλο που θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο και θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2018.Οι γλώσσες εργασίας είναι ελληνικά και αγγλικά. Στο τέλος κάθε πενηντάλεπτης διάλεξης, η οποία θα σχολιάζεται από συνάδελφο ιστορικό, θα ακολουθεί συζήτηση με το ακροατήριο.
Θα αναρτούμε κάθε μήνα την ανακοίνωση της διάλεξης που ακολουθεί. 


Οι διαλέξεις θα ξεκινούν στις 18.00 στη βιβλιοθήκη του ΟΙΑ και είναι ανοικτές στο κοινό με απαραίτητη την προεγγραφή στη γραμματεία του Ινστιτούτου, με Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο τηλ. 210-9210760 (Δευτ.-Παρ. 09.00-17.00). Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας.

 

General 1
©Bundesarchiv Bild 101I-179-1575-07

Διαβάστε περισσότερα: Κύκλος διαλέξεων: "Οι Εβραίοι στην Ελλάδα και την Ολλανδία: Καταστροφή, ανασυγκρότηση, αποκατάσταση"

Concepts of Crisis: Institutions in Crisis (online)

 

Concepts of Crisis2


Για όσους δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν, η τελευταία συνεδρία της σειράς διαλέξεων "Concepts of Crisis" αναρτήθηκε εδώ

Μετά από τρεις εμπνευσμένες συναντήσεις θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συνδιοργανωτές μας στο Κέντρο Ερευνών της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών για την υποστήριξή τους, τους ομιλητές και τους συντονιστές μας για την πολύτιμη συμβολή τους, το BLOD για τη μαγνητοσκόπηση των συνεδριών καθώς και όλους εσάς που ήσασταν παρόντες και συμβάλλατε στην επιτυχία της σειράς.

Approaching Emotions: Interdisciplinary Perspectives (online)

 

Norwegian Institute


Στις 17 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης το συνέδριο «Approaching Emotions: Interdisciplinary perspectives». Όλες οι παρουσιάσεις, εκτός από μία, καθώς και η συζήτηση που ακολούθησε, είναι τώρα διαθέσιμες on line χάρη στους Νορβηγούς συναδέλφους μας. Ευχαριστούμε το Μουσείο της Ακρόπολης, το Ίδρυμα Ωνάση, τη Βελγική Σχολή Αθηνών και το Νορβηγικό Ινστιτούτο στην Αθήνα για τη συνεργασία τους στη διοργάνωση αυτής της εξαιρετικής εκδήλωσης.


Κάντε κλικ στη φωτογραφία για να δείτε τις ομιλίες και τη συζήτηση.

 

"Concepts of Crisis: Considering Democracy" (online)

 

blod 3


In the framework of the NIA series "Concepts of crisis", which examines a possible collaboration of Philosophy with other disciplines, Dr Nikolas Vroussalis, Assistant Professor of Political Philosophy, University of Leiden and Dr Kristof Jacobs, Assistant Professor, Faculty of Political Sciences, Radboud University, gave two inspiring lectures during the 'Considering Democracy' session. We thank them both as well as BLOD for making the lectures available online.


Click on the picture to see the second session.

 

Lecture Prof. Tieleman online

 

Screenshot 2017-10-05 13.49.58

 

The introductory lecture "Crisis in Antiquity" by Prof. Teun Tieleman  (Utrecht University) of our Interdisciplinary Philosophical Lecture Series 'Concepts of Crisis' is now online thanks to BLOD, the Bodossaki Lectures On Demand platform of the Bodossakis Foundation.

Click on the picture to see the lecture. 
Κυκλοφορεί το καινούριο Pharos XXI.2

Pharos 2

 

Πρόσφατα εκδόθηκε το καινούριο τεύχος του Pharos (XXI.2, 2015). Το τεύχος αριθμεί 173 σελίδες και περιέχει κυρίως άρθρα και αναφορές για τα αρχαιολογικά ερεωνητικά προγράμματα που διεξάγονται στην Ελλάδα υπό την αιγίδα του Ολλανδικού Ινστιτούτου. Δημοσιέυονται οι προσωρινές αναφορές για τις εκστρατείας που διεξήχθησαν στη Βοιωτία (2013-2014), στην Άλω (2011-2014) και Πλάκαρη Ευβοίας (2013).  Επίσης δημοσιεύονται 6 επιγραφές που βρέθηκαν μεταξύ 2008 και 2014 στο πλαίσιο του προγράμματος "Αρχαίες Πόλεις της Βοιωτίας" του Πανεπιστημίου του Λέιντεν. 

Στο ίδιο τεύχος δυο άρθρα νέων διδάκτορων με θέμα τη διδακτορική τους έρευνα: "A walk in the woods. Charcoal analysis from three archaeological sites: Geraki, Plakari and Titane" από τη Daphne Lentjes (Πανεπστήμιο του Άμστερνταμ) και "The topography of the battle of Gaugamela. Contribution to an old Controversy" από τον Κλεάνθη Ζουμπουλάκη (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών). 

Dialogos - Σειρά διαλέξεων για νέους ερευνητές

Το ΟΙΑ διοργανώνει μια σειρά διαλέξεων με τον τίτλο «Dialogos». Η σειρά διαλέξεων αυτή προσφέρει σε νέους ερευνητές από Ολλανδικά και Ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στην ακαδημαϊκή κοινότητα στην Αθήνα. Μετά τη διάλεξη θα υπάρχει χρόνος για συζήτηση.
Ερευνητές από όλους τους τομείς είναι καλοδεχούμενοι να παρουσιάσουν την έρευνά τους στο Ινστιτούτο. Μοναδική προϋπόθεση είναι ότι η έρευνα πρέπει να έχει σχέση με την Ελλάδα.
Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.του ΟΙΑ.

 

 

 

Επικοινωνία

Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών

Μακρή 11
11742   Αθήνα
Ελλάδα

Τηλ.: 210 9210760
Φαξ: 210 9210770
Ηλ. Διεύθ.: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.